dissabte, 5 de maig del 2012

CITA PRÈVIA PER AL METGE.

Aquestos dies hi ha una certa pol·lèmica al poble, pel canvi en la forma de demanar hora per anar al metge.
Volen que telefonem a un altre Centre de Salut o que utilitzem la web per apuntar-nos al metge i que s'acabe el servei que l'Ajuntament prestava per fer-ho.

És molt senzill. És el futur -diuen.

Segurament sí. La major part de la gent no tindrà cap problema si el telèfon i la web funcionen. Altra, acostumada a pasar personalment per l'Ajuntament i apuntar-se tindrà més dificultats. Algunes persones no tenen telèfon ni molt menys saben utilitzar internet. Fonamentalment persones majors a les que, a més, els agradava i, potser necessitaven, el tracte personal.

La Conselleria de Sanitat ha instal·lat el sistema ABUCASIS per realitzar totes aquestes funcions i és el que toca fer. El funcionari municipal que dedicava temps a aquesta tasca podrà fer-ne altra -diuen també des del poder municipal.

El sistema ABUCASIS ja porta temps funcionant. El que ells volen presentar com una novetat és una novetat a Beneixama, és una realitat a molts altres llocs. Com tots els sistemes informàtics funcionen bé, quan funcionen, i presenten problemes en altres ocasions que obliguen a tirar mà de la llapissera.

Mireu un exemple: es tracta d'un poble pròxim de menor població que Beneixama. També té un Centre de Salut de referència a partir de les tres de la vesprada i els caps de setmana.

El Centre de Salut local té l'ordinador i la línia telefònica que necessita i de 8 a 9  h del matí, un treballador de l'Ajuntament, no funcionari, es desplaça al Centre de Salut i pren nota de les sol·licituds, per telèfon o personalment, a la gent que es desplaça allí; immediatament ho tecleja a l'ordinador utilitzant el sistema ABUCASIS. Quan, a les 9 comença l'atenció mèdica, el treballador municipal deixa el centre amb totes les sol·licituds dintre de la web a disposició del metge o pediatre. 

Ha necessitat una hora de treball i a atés, per telèfon o personalment, a tot el que ho ha necessitat. El Centre de Salut, a més dels professionals disposa també del servei de cita i del sistema informàtic sense dependre d'un altre Centre de Salut d'un altre poble. Eixe poble, menudet, és capaç de gestionar-se ell el sistema de cita per al metge, és un servei més per al Centre de Salut i per a la ciutadania local.

El que es preveu per a Beneixama, al cap del temps funcionarà amb normalitat, esperem!, però, haurem perdut un servei que teníem al nostre poble, una part de la gestió pròpia de la salut local i una atenció personalitzada per a la ciutadania. Podem canviar el sistema actual, però, exigim que la nova forma d'apuntar-se al metge es faça des d'ací, que el nostre Centre de Salut ho gestione, que el sistema ABUCASIS s'implante ací i que l'Ajuntament facilite l'atenció personalitzada al seus habitants (el funcionari municipal atendrà necessitats bàsiques dels ciutadans o, en cas contrari, classificarà papers en registres o carpetes durant una hora, l'elecció és fàcil si apliquem el sentit comú).

Modernitzarem la nostra gestió sanitària i atendrem personalment les sol·licituds de cita per al metge si el servei es queda a Beneixama. Evitarem un poc de treball a un funcionari, però, perdrem una part de la nostra autonomia local, passant a dependre en un servei bàsic d'un altre Centre de Salut i d'un altre poble, si ho traslladem allí. Per molt bé que funcione, és un pas enrere si perdem la gestió pròpia. Deurien pensar-ho millor!

* Ara que comença a parlar-se de fusions d'Ajuntaments menudets, és molt perillós anar delegant funcions i serveis municipals en altres poblacions voluntàriament.

QUÈ VE EL CONSELLER!


El pròxim dimarts 8 de maig de 2012, a les 18 hores rebrem una visita important. Un Conseller del Govern Valencià no ens visita tots els dies. El grup de govern municipal, del PP com el Conseller, estarà molt content. Encara que no té motius. 

Aquest home, honorable, ha pres mesures relacionades amb el servei sanitari públic valencià en contra dels drets de la ciutadania (encara que sabem que ell no volia). Ens ha retallat serveis, ens vol fer pagar per allò que ja hem pagat, volt privatitzar bens públics, vol fer-nos responsables a nosaltres de la seua calamitosa gestió ... (La Sanitat Valenciana ja l’hem pagada tots nosaltres mitjançant els nostres impostos, si la cosa no funciona, si té problemes econòmics, és per la gestió que d’ella s’ha fet i els responsables són els seus gestors, entre d’altres ell. Però, no, ens volen fer creure que nosaltres tenim la culpa d’aquest desastre i som els que anem a pagar-la).

I a què ve? Ve a “explicar las medidas que està adoptando la Generalitat en la sanidad valenciana”.  Resumint, tot el que estan fent per millorar el sistema sanitari valencià, per millorar l’atenció als pacients, reformes, ajusts,  ... i tot més barat, molt més barat. I això van a fer-ho els mateixos que durant els últims 15 anys han destrossat l’economia valenciana en general i la sanitat valenciana en particular.

Mireu:

- Ara pagarem per les receptes del metge, fins i tot jubilats que no pagaven res. Aquest mateix home va negar  a Alacant el passat mes de març  “que la Generalitat vaya a adoptar el sistema de copago sanitàrio”. Si va dir això fa dos mesos, i han fet el que han fet, perquè hem de creure el que ens puga dir el dia 8 a Beneixama?

- S’han privatitzat  serveis sanitaris, “servicios no asistenciales” li diuen. Això ara, com acabarà?,  no ho sabem. “Modelo sanitario de gestión compartida” és la definició que li donen. Alhora que el conseller deia que només es privatitzaran serveis no assistencials, el vicepresident Ciscar manifestava “que la empresa gestora podría incentivar a los profesionales o contratar médicos”. Models privats ja en coneixen; Ribera Salud ja gestiona diferents hospitals valencians. És un joc perillós.

- També la sanitat dels immigrants, dels majors de 26 anys que no hagen cotitzat mai, el sou del funcionariat de baixa mèdica, servei d’ ambulàncies, ..., moltes coses que ja sabem i moltes altres que no sabem i que vindran. (El qui deu saber-ho tot és el nostre alcalde que ja va fer la seua defensa del primer decret de retallades del Consell i de les retallades laborals en un dels Plens Municipals. Aquestes mesures són la segona o tercera retallada: Mariano  Rajoy els va dir que havien de retallar 1.000 milions d’euros i ells, en una decisió tan difícil, van acordar llevar 700 milions a educació i 300 milions a Sanitat).

Fa un parell de dies el Conseller Rosado deia al diari que les empreses pagaran un canon, com el de l’alta tensió, “por hacer negocio en un sitio público”. Dit així sembla que vagen a encarregar-se dels serveis i damunt pagar a l’Administració, són ONG’s. No diu el que pagarà l’Administració a les empreses pel servei. I com es controlarà tot açò.

També manifestava que aquesta privatització “no se debe a la ineficacia de los gestores públicos de los últimos 17 años de gobierno del PP, sino a que las cosas están cambiando”. L’argument és definitiu: “las cosas están cambiando”, altres vegades l’argument és “el culpable de tot és Zapatero”.

Per què diu açò? Per que un d'eixos gestors ineficaços és ell. I com a metge que és, vol curar-se en salut.


A la web de la Conselleria de Sanitat podeu llegir el seu curriculum com a gestor:

Subdirector médico en el H. de Villajoyosa de 1995-1997.
Director médico del H. de San Juan de 1997-1999.
Director médico del H. de Alicante en 1999.
Gerente de Departamento Sanitario 17 (H. de San Juan) de 1999-2002.
Gerente de Departamento Sanitario 19 ( H. de Alicante) de 2002-2007.
Después de varios años al frente de la gestión de diferentes hospitales pasa a ocupar la Secretaría Autonómica de Sanidad (Viceconsejero) y la Gerencia de la Agencia Valenciana de Salud (AVS).
El 23 de junio de 2011 es nombrado Conseller de Sanitat.

Aquest home té molta responsabilitat en la situació de la sanitat valenciana actual. El dimarts vindrà a dir-nos que els culpables som nosaltres (jubilats que malgasten medicaments, metges que recepten a grapats, immigrants que creuen a peu tot Àfrica per operar-se el nas, ciutadans que bloquegem el servei d'urgències per bovades ...), però, que no ens preocupem, que ell ho arreglarà tot.



* Aquestes mesures no són mesures de crisi, són mesures ideològiques. El ciutadà volen que deixe de ser pacient i ciutadà, i passe a convertir-se en assegurat. I cada assegurat que es pague el seu segur.

dijous, 3 de maig del 2012

LÍNIA D'ALTA TENSIÓ II


Estimats amics, benvolguts companys: no volíeu caldo, dues tasses.

Hui, per casualitat,  hem llegit al diari oficial de la Comunidad Valenciana la Resolució de 13 de gener, (suposem que també l’haurà llegida el senyor alcalde, perdó, la tindrà ben estudiada el senyor alcalde, que és esta, eh!, esta), de la Direcció General d’Avaluació Ambiental i Territorial, per la qual s’ordena la publicació de la resolució complementària corresponent al projecte d’instal·lacions eòliques de la zona 13.

I direu vosaltres, i això què és? Doncs, molt simple. A la Serra de la Solana hi ha alguns que volen plantar molins de vent per a la producció d’electricitat, “energia neta”, però, amb un xicotet inconvinent: en produeixen molta i no se la pot endur ningú en la butxaca. S’ha d’evacuar mitjançant una línia d’alta tensió. 

I on creieu que anirà a parar? Sí, heu encertat.

De moment, la Resolució li diu a la part interessada, “la parte contratante de la primera parte será considerada como la parte contratante de la primera parte.”, (que diria Marx, Groucho, no Carlos), que quan va presentar la declaració d’impacte ambiental dels molins no va presentar el projecte d’evacuació de l’energia elèctrica produïda i l’ha de presentar ara. Li dóna les corresponents instruccions, qüestions tècniques i de procediment i diu alguna cosa que ens interessa:
-          Hi haurà una línia, soterrada, que replegarà l’energia de molineta a molineta i la durà a la zona de “El Morrón”, a Villena. (Una subestació entre els molins 2 i 4).

-          D’allí anirà a Beneixama i s’ajuntarà amb la línia d’alta tensió de l’empresa Enerstar (suport 58, que ja està passat Beneixama. Potser parle del projecte anterior d'Enerstar) i s’evacuarà a la Subestació de Beneixama. Aquesta seguirà el mateix traçat de la que ara volen col·locar-nos, o siga que en tindrem dues línies d’alta tensió. (Pels mateixos postes? Amb uns altres? Pareix contradictori que duguen tota l’energia a la zona occidental per portar-la de nou a la zona oriental, la subestació d’Iberdrola a Beneixama. No sabem més ja que no hem vist nosaltres els mapes de la zona eòlica 13).

-          Aquesta també serà de 132 Kv, igual que l’actual, que també, potser, passarà  a uns centenars de metres del poble. (No seria més simple i amb un menor impacte baixar-la de la part oriental de la serra a la subestació d'Iberdrola?)

Ara, l’empresa, ha de refer i presentar el projecte i, presentar-lo a exposició pública amb 30 dies per al·legar, però, la Resolució  és del 13 de gener, està signada el 13 de gener i publicada al DOCV el 6 de febrer de 2012, han passat tres mesos, i en qualsevol moment pot publicar-se l’exposició pública i només tindrem 30 dies per presentar les nostres al·legacions si volem. Desconeixem si encara que el traçat siga el mateix que l’altra línia, també s’haurà de presentar un nou projecte i un nou període d’al·legacions per a la línia que vaja de “El Morrón” a Beneixama. Desconeixem si també es signaran convenis municipals amb l’empresa per import de 200.000 € o més, que ajudaran a pagar tot el que devem i evitaran que se’ns quede “cara de tonto”.

Haurem de fer alguna cosa.

Si algú vol llegir la Resolució completa: 


http://www.docv.gva.es/datos/2012/02/06/pdf/2012_1075.pdf




diumenge, 29 d’abril del 2012

UN PASSEIG PEL TERME.

Aquesta setmana hem fet una passejada pel nostre terme municipal. Disposem de rutes ben senyalitzades i camins històrics per on dóna gust caminar tanquil·lament contemplant el paisatge.
Eixim en direcció al Salze pel camí dels Molins i agafem la "via verda".


Passat el Salze i la Venta, ja pel Camí de Xàtiva, podem comtemplar el Cabeço Gordo, la Penya de la Blasca o Banyeres de Mariola.




 A la vora de la Central, podem fer una ullada cap a Bocairent, la Rambla o el camí de Sant Joan.





Parem a fer un glopet d'aigua i contemplar el magnífic cel del dia.




Anem de tornada pel camí dels Arriers i Baltasar, voltats d'olivars i contemplant la Solana.



Ja estem a Benassaura i mirem el paisatge en direcció a ponent.



Tornem a Beneixama per la vora del Banc i del Cementeri. D'ací a poc, diuen que millorarà molt l'entrada al poble amb la instal.lació de noves escultures de ferro com les que heu pogut veure al llarg del recorregut.

Què podem fer per Beneixama com a indret adequat pel turisme rural? Què li oferim als qui vinguen a passar el dia als nostres albergs? Què podran vore els qui vinguen a caminar pels nostres senders? Què podem fer per la nostra salut? Què podem fer pel nostre paisatge? Com podem millorar la nostra terra? Com millorar el futur dels nostres fills i filles?

NO A L'ALTA TENSIÓ! 

MANIFESTACIÓ 25 D'ABRIL A VALÈNCIA.


Ahir vam estar a València, a la manifestació del 25 d'abril. Enguany, recordant Fuster i "Nosaltres els valencians". Va ploure, però, n'erem molts. De Beneixama també hi havia bona representació, gent que no es resigna, que busca un millor futur, que no calla davant tantes mentides i manipulacions.
A l'acabament de la manifestació va eixir el sol.