dijous, 26 de setembre del 2013

EDUCACIÓ VALENCIANA.

Hem llegit al blog del PSOE de Beneixama la intenció per part del seu grup municipal de presentar un parell de mocions sobre tema educatiu. A l'Ordre del Dia del Plenari no hi figuren i no sabem exactament perquè, però, cas que es presenten, participarem del debat.

Aquestes mocions, com moltes altres, com moltes notícies que llegim als diaris o escoltem a la ràdio o la televisió, semblen anècdotes que exposades de manera aïllada fan palés el deteriorament de l'ensenyament públic, però, que amaguen en realitat la barbaritat que està fent-se amb l'ensenyament públic valencià. Dóna la impressió que es tracta de problemes puntuals, però, que l'escola continua funcionant, que obre tots els dies amb normalitat, que els nostres fills reben un ensenyament de qualitat igual que abans de tanta retallada. No és així. 

A més, els polítics governants, qualifiquen aquestes mocions com a "mocions d'ofici", "mocions polítiques", mocions i notícies que només busquen provocar problemes als qui manen i, estirant la corda, perjudicar a tota la "Comunidad Valenciana" i, per tant, a tots els valencians. Aquells qui retallen serveis a la ciutadania acaben responsabilitzant de tots els problemes als qui intenten fer-los públics. Al final, sempre es pot tirar mà de la "demagògia" encara que molts d'aquestos personatges no coneguen el significat de la paraula demagògia.

Què té de demagògia demanar que es paguen les beques de llibres concedides i no pagades des de fa un any? Una consellera convoca unes beques per pagar llibres, concedeix eixes beques a determinats alumnes i, un any després, no les ha pagades. I continua sent consellera d'educació. Què els llibreters no paguen els llibres que compren per a després vendre'ls? I els pares i mares, tampoc els paguen? Què la consellera tampoc ha cobrat el seu jornal durant l'últim any?

A Beneixama, tot l'alumnat que tinga concedida una beca de llibres del curs passat no l'ha cobrada. Li afecta a tots? No. Per a tots els afectats és un problema? Tampoc. Però, hi ha algun alumne que no té llibres per no poder pagar-los, per no haver rebut els diners de la beca que tenia concedida? Si hi ha algun, és un problema que afecta a la qualitat educativa de tot el centre educatiu. No és un problema que li afecte a determinats alumnes o determinats centres, li afecta a tot el sistema educatiu valencià, i tots caldria que exigírem als responsables que el solucionen.

I les ajudes de transport? Afecta a l'alumnat del col·legi de Beneixama? Evidentment no. Afecta a l'alumnat transportat a Biar? Tampoc a aquells d'ensenyament obligatori. 

I les beques de menjador, com afecten a l'alumnat de Beneixama? De cap manera. No hi ha menjador escolar.

I les noves taxes universitàries? I la disminució de beques també a la universitat? Afectarà a alguns dels nostres estudiants universitaris, no a tots. Per això hem de callar? No. Afecta a la qualitat de l'ensenyament universitari i, per tant, a tots els nostres fills que cursen estudis universitaris. A tots.

Han afectat les retallades de personal al col·legi de Beneixama? Sembla que no. També hem de callar? Alguns de nosaltres treballem al món educatiu, coneixem companys i centres afectats, alguns molt afectats. S'ha retrocedit anys, dècades? Podríem esmentar ací exemples de centres que, en qüestió de personal docent, tornen a estar com 30 anys enrere. 

I aquells centres que han vist retallades les seues plantilles però continuen fent classe amb els mateixos grups? A aquell institut que tenia 4 grups d'ESO i continua tenint-ne quatre malgrat haver perdut 2, 3 o 10 professors, la qualitat de l'ensenyament és la mateixa? És igual donar classe a un grup de 25 alumnes de segon de batxiller que a un grup de 40? És igual l'ensenyament en un grup de 30 alumnes d'ESO que poder formar dos grups de 15 alumnes o poder formar un grup redüit per a determinades àrees, amb alumnes amb dificultats?

Ara, agafem tot açò, les retallades en beques, en personal docent, els menjadors, el transport, les taxes universitàries, ..., i juntem-ho tot i apliquem-ho al sistema educatiu valencià. Encara que al nostre fill o filla, al nostre centre, al nostre poble, ... no li afecte cap d'aquestos problemes, (i és difícil que no li n'afecte cap), la qualitat de la seua educació ha resultat perjudicada greument. D'ací uns anys ho notarem. 

En les circumstàncies actuals, qualsevol moció que li demane al govern valencià o al govern espanyol que solucione aquests problemes és una moció que cal tenir molt en compte. Si es connsidera "pura demagògia" i amb el vot majoritari en contra s'amaga, som responsables d'aquesta barbaritat que està afectant al nostre sistema educatiu.

Però, ja hem dit abans que totes aquestes protestes semblen casos puntuals que amaguen el problema global. El problema és encara més greu del que sembla. Mireu un altre exemple que no és cap dels anteriors.

Esta notícia és del 24 de setembre:



Aquesta altra del 25 del mateix mes:



D'un dia a l'altre es passa de subvencionar 1,42€, ( que no pagar, que tampoc han pagat les del curs anterior), a no subvencionar res i a subvencionar 1,30€, diuen ara. Ja vorem demà. Llegir el DOCV és depriment. Correccions d'errades, rectificacions com aquestes, normes que es publiquen amb mesos de retard, ...

L'entrada anterior parlavem de la plantilla del Madrid, del Barça, dels polítics governants a Madrid, ... Féu la del govern valencià: Fabra, Císcar, Mª José Català i tot el rastre. Recordeu "Educación para la Ciudadanía" en anglés, el "xino mandarín", els "english helper", la supressió d'especialitats, la reconversió d'especialitats a tutories de primària l'any següent, la tauleta digital, el contracte programa,... I el trilingüisme per als propers anys en mans d'aquests personatges. No estan capacitats. Entren ganes de plorar.

dimecres, 25 de setembre del 2013

¡ESPAÑA VA BIEN!

Se'n recordeu  de la frase, veritat? Estem a punt de poder tornar-la a repetir. Ho acabem de llegir al blog "El Blanquinal":
- "... la cifra de las exportaciones está en máximos históricos ..."
- "... la balanza de pagos casi equilibrada ..."
- "... el turismo bate récords ..."
- "... el dinero empieza a entrar en España ..."
- "... la prima de riesgo está en 235 puntos, mejorando su diferencial con la italiana y reduciendo los costes financieros de la deuda ..."
- "...Morgan Stanley emite un informe animando a la inversión en nuestro país con el elocuente título de ¡Viva España!..."
- "... la deuda pública ... disminuyendo en los Ayuntamientos ..."
- "... ya nadie habla de la intervención de la economía española ..."
- "... las cifras macroeconómicas son mejores cada mes que pasa ..."
- "... los informes de las cadenas de venta minorista también muestran señales positivas ...".

Hi ha també, diu El Blanquinal, alguns factors negatius, preocupants. Pensem que són nimietats, qüestions sense importància en comparació amb "las cifras macroeconómicas". I, sobretot, estem tranquils, sabem en quines mans estem: Mariano, Montoro, de Guindos, Floriano, Esteban, Alfonso Alonso, Cospedal, Javier Arenas, Fabra, ..., una alineació que no superen ni el Madrid, ni el Barça ni el Chelsea. Polítics d'altura, homes i dones de pes, el millor planter de governants que ha hagut, no ja des de la "transición española", no, des del segle XVIII, descomptant, per suposat, l'autor de la frase ¡España va bien!

"Esperemos que todo se confirme" diu el redactor del blog. Esperem que tot es confirme i que la part negativa de la història es convertisca també en positiva.

Només ens queda un dubte: "España va bien", tanta imaginació al poder, i la bassa de morca continua fent una olor insoportable.



PLE ORDINARI DE SETEMBRE.

Demà dijous, a les vuit i mitja de la vesprada, es celebrarà el Ple Ordinari corresponent al mes de setembre de 2013, amb el següent Ordre del Dia:

1. Aprovació, si s'escau, de l'acta del Ple del 25 de juliol de 2013.
2. Aprovació, si s'escau, del compte anual de l'exercici de 2012.
3. Mocions i proposicions d'urgència.
4. Decrets d'alcaldia.
5. Informes d'alcaldia.
6. Precs i preguntats.

La foto s'ha pres de la Salutació de l'alcaldia del Programa de Festes 2013.
La considerem doncs, la "imatge institucional per excel·lència".