dimarts, 26 d’agost del 2014

PASSIÓ PELS LLIBRES.

El Ple ordinari del mes de maig va informar l'Alcalde sobre la compra d'un parell de llibres per part de l'Ajuntament. Es tracta del Llibre dels Furs i de la Crònica de Jaume I, en edició facsímil, a càrrec del periodiste ontinyentí José Luis Torró. Diu l'acta de la sessió que es tracta de "una buena inversión puesto que es un precioso patrimonio para el Ayuntamiento".

Al mateix Ple es van aprovar els pressupostos municipals 2014. A eixos pressupostos hi ha un apartat que es diu "Libros Agencia de Lectura" i que té una dotació econòmica, per al 2014, de 2.400 €. L'any anterior es pressupostaven 500 € i se'n van gastar només 40 €.

Sabeu què valen els dos facsímils? 2.400 €.

O siga, que el mateix Ajuntament que destina 40 € per a comprar llibres per a la biblioteca municipal durant tot el 2013, se'n gasta 2.400 € per comprar un parell de llibres i segons diuen els pressupostos, no se'n comprarà altre, ja que s'ha gastat tots el diners destinats a la compra de llibres durant el 2014.

És un model d'exemple de gestió municipal, en aquest cas aplicat a l'Agència de Lectura. Observeu:

- Col·loque, a l'apartat "Libros Agencia de Lectura" dels pressupostos, 500 €, per posar alguna quantitat, ja que la programació d'activitats i la previsió de compres és nul·la, no existeix.

- Per algun motiu desconegut, me'n gaste 40 € seguint la programació feta, que en realitat no consta.

- L'any següent tornaré a posar 500 €, o 200 €, seguint les previsions que he fet, però que no he fet.

- Però, passa per l'Ajuntament un home, o una dona, que ven el "Llibre dels Furs" i la "Crònica" en edició facsímil i, com encara no he tancat el pressupost, anote en la partida corresponent 2.400 € de despeses que em gastaré en aquestos dos llibres, seguint la meua planificació de compra de llibres per a la Biblioteca, planificació que en ningun cas tinc preparada ni pense realitzar.

- L'any següent faré més o menys el mateix, però, això sí, aclarint que els anteriors governants eren un desastre en la gestió de la Biblioteca, mentre que el que jo faig és perfecte, aclariment que els meus seguidors i votants es creuran al peu de la lletra.

- Si per algun motiu s'han de comprar llibres, es modificarà el pressupost i ja està. Per exemple: demane la corresponent subvenció de la Conselleria d'Educació per a la compra de llibres de Biblioteques, i l'Ajuntament ha de justificar que s'ha gastat eixos diners. Però, les ajudes de Conselleria es convocaran o no; i quan es convoquen, l'Ajuntament participarà o no, depenent de la planificació feta, que en realitat no està feta, o de la feina que tinguen els nostres regidors, que sabeu que és molta i igual no tenen temps per preparar aquesta sol·licitud d'ajuda: com després mai saps si te la donen, o si te la paguen, per a què perdre el temps demanant aquesta ajuda amb tanta feina que tenim per salvar el nostre poble.

I això és la gestió municipal en la compra de llibres per a l'Agència de Lectura. Eixe és el mecanisme. És anual, i es repetirà l'any següent exactament igual, al tractar-se d'un model perfecte, tornant a aclarir que "els altres" eren un desastre i "nosaltres" som magistrals.

Qui vulga, pot aplicar la fòrmula a la pintura de la façana de l'Ajuntament, a la Casa Consistorial, als pressupostos municipals, al castell de Festes, a tota la programació cultural, a la gestió urbanística, a les unitats d'execució en marxa, al PGOU, a les Cròniques d'un any del Programa de Festes, ... etc. Té igual a una cosa que a una altra, és perfecta!